Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
New York

New York hasznos tippek

New York, Amerikai Egyesült Államok, Hasznos tippek

Hasznos tippek

New York, Amerikai Egyesült Államok, Hasznos tippek

Éghajlat
New Yorkban négy évszak váltja egymást. A legkellemesebb a tavasz és az ősz. A nyári átlagos középhőmérséklet 24-29 fok, télen akár -9-12 fok is lehet.

Időeltolódás
New York a keleti időzónába esik, hat órával jár Budapest előtt.

Egészség
Ne induljunk útnak átfogó biztosítás nélkül, amely minden felmerülő kiadást fedez. Ennek hiányában az orvosi ellátásra a gatyánk is rámehet.

Nagykövetség
Keleti 52. utca 223
Tel: 752-0661

Pénz
A dollár 1, 5, 10, 20, 50 és 100 és ennél nagyobb bankjegyekben kerül forgalomba. Mindegyik zöld, de mindegyiken más elnök látható. ATM-et sok helyen találunk, az ismert bankkártyákat szinte mindenhol elfogadják.

Elektromosság
Az Egyesült Államokban 110 V a hálózati feszültség. Elektromos adapterek minden gond nélkül beszerezhetők az áruházakban.

Internet
Wifi hozzáférés a Union Sqaure-en és Lower Manhattan két további pontján áll a járókelők rendelkezésére. A legtöbb hotelben van internetezési lehetőség, bár sokban fizetni kell érte.

Telefon
Az utcai fülkék hitelkártyával vagy telefonkártyával működnek, amelyeket kioszkokban vásárolhatunk meg. A mobiltelefonok gond nélkül működnek.

Posta
A manhattani főposta a Nyolcadik sugárúton található a 31. és 33. utca között. Éjjel-nappal nyitva tart.

Borravaló
A legtöbb helyi szolgáltató istenadta jognak tekinti a borravalót. A szállodai liftesfiúnak csomagoként 50 centet, 1 csomag esetén 1 dollárt, a szállodai portásnak, ha ő inti le a taxit 1 dollárt, a szobaasszonynak napi 1 dollárt, a taxisnak a viteldíj 15%-át illik adni. Éttermekben kicsit bonyolultabb: szorozzuk meg az áfát (általában 16%) kettővel, majd ezt kerekítsük felfelé vagy lefelé a szolgáltatástól függően.

Közbiztonság
New York bizonyos városrészei veszélyesek. Figyeljünk értékeinkre és ne öltözzünk túl kirívóan. Éjjel ne járjunk olyan helyeken mint a Central Park vagy a Battery Park. A Harlemhez hasonló helyeket pedig csak csoportosan látogassuk. Vészhelyzetben a 911 számot hívhatjuk, amely a rendőrség, tűzoltók és mentők közös telefonja.

Vám
New Yorki útunkhoz beutazási engedély szükséges, valamint az utazás előtt min. 72 órával regisztrálni kell magunkat az ESTA rendszerében, díja 14 $. A repülőtéren ujjlenyomatot vesznek és a papírok mellett a beutazás célját is ellenőrzik.

Forrás: Nyitott szemmel: New York

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!