Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
New York

New York történet

New York, Amerikai Egyesült Államok, Történet

New York története

New York, Amerikai Egyesült Államok, Történet

New York az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa, közel 8,5 millióan élnek itt. Ez az amerikai kontinens 3. legnagyobb városa. A több félszigeten és szigeten elterülő város a világ elsőszámú pénzügyi, üzleti, kereskedelmi, diplomáciai, oktatási, kutatási, technológiai, divat, média, művészeti, kulturális, és szórakoztatóipari központja.

Az európai telepesek érkezése előtt a területen indiánok éltek, akikkel a hollandiából érkező felfedezők sokáig szőrmekereskedelmet folytattak. 1626-ban Peter Minuit egész Manhattant és a mai Staten Islandet megvette egy napjainkban nevetségesnek számító összegért.

1664-ben britek foglalták el a várost, ekkor nevezték át Új Yorkra, York hercegének tiszteletére. Az amerikai függetlenségi háborúban a város nagy része leégett és brit megszállás alá került. 1783. november 25-én visszatért George Washington a városba, és kivonultak az utolsó brit csapatok is az Egyesült Államok területéről. New York 1790-ig az USA fővárosa volt, itt ülésezett a Kontinentális Kongresszus.

A XIX. századtól egyre több bevándorló érkezett, ezzel New York lakosságának összetétele jelentősen átalakult. A XX. század első felére a város világviszonylatban is fontos ipari, kereskedelmi és távközlési központtá fejlődött. Megindult a felhőkarcolók építése és New York a legsűrűbben lakott várossá nőtte ki magát.

Az 1960-as gazdasági válság New Yorkot sem kímélte, ipara meggyengült, lakossága megfogyatkozott, rasszista zavargások törtek ki és a bűnözés is egyre komolyabb problémát jelentett.

Az 1980-as években a Wall Street fellendülésével New York visszaszerezte egyik vezető pénzügyi központi szerepét. A város egyik legnagyobb katasztrófáját 2001. szeptember 11-én élte át, amikor a World Trade Center két tornya terrortámadás áldozata lett, 3000 halt meg a támadásban.

A rohanó város évente több millió ember utazási célpontja. Lakói tele vannak energiával, úgy gondolják a szűnni nem akaró lüktetés teszi New Yorkot a világ közepévé. Felvillanyozó a város kulturális és társasági élete, itt mindig történik valami izgalmas.

Forrás: Wikipédia

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!