Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Wall Street

Wall Street

Amerikai Egyesült Államok, New York

A Wall Street nevét arról a védőpalánkról kapta, amelyet a hollandok emeltek az indiánok és angolok várható támadásainak kivédésére.

Tovább olvasom

Greenwich Village

Greenwich Village

Amerikai Egyesült Államok, New York

Greenwich Village volt az ország első bohémnegyede, amelyet írók, költők, zenészek és a szabad, kötetlen élet képviselői népesítettek be.

Tovább olvasom

Chrysler Building

Chrysler Building

Amerikai Egyesült Államok, New York

A híres Chrysler Building a Lexington Avenue-n Manhattan egének egyik ékköve.

Tovább olvasom

9/11 emlékhely

9/11 emlékhely

Amerikai Egyesült Államok, New York

110 emeletével a World Trade Center fontos nevezetességnek számított New Yorkban.

Tovább olvasom

Madison Square Garden

Madison Square Garden

Amerikai Egyesült Államok, New York

A Madison Square Garden egyike Amerika legnagyobb szórakoztató-központjainak.

Tovább olvasom

Milyen város New York?

New York az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa, közel 8,5 millióan élnek itt. Ez az amerikai kontinens 3. legnagyobb városa. A több félszigeten és szigeten elterülő város a világ elsőszámú pénzügyi, üzleti, kereskedelmi, diplomáciai, oktatási, kutatási, technológiai, divat, média, művészeti, kulturális, és szórakoztatóipari központja.

Az európai telepesek érkezése előtt a területen indiánok éltek, akikkel a hollandiából érkező felfedezők sokáig szőrmekereskedelmet folytattak. 1626-ban Peter Minuit egész Manhattant és a mai Staten Islandet megvette egy napjainkban nevetségesnek számító összegért.

1664-ben britek foglalták el a várost, ekkor nevezték át Új Yorkra, York hercegének tiszteletére. Az amerikai függetlenségi háborúban a város nagy része leégett és brit megszállás alá került. 1783. november 25-én visszatért George Washington a városba, és kivonultak az utolsó brit csapatok is az Egyesült Államok területéről. New York 1790-ig az USA fővárosa volt, itt ülésezett a Kontinentális Kongresszus.

A XIX. századtól egyre több bevándorló érkezett, ezzel New York lakosságának összetétele jelentősen átalakult. A XX. század első felére a város világviszonylatban is fontos ipari, kereskedelmi és távközlési központtá fejlődött. Megindult a felhőkarcolók építése és New York a legsűrűbben lakott várossá nőtte ki magát.

Az 1960-as gazdasági válság New Yorkot sem kímélte, ipara meggyengült, lakossága megfogyatkozott, rasszista zavargások törtek ki és a bűnözés is egyre komolyabb problémát jelentett.

Az 1980-as években a Wall Street fellendülésével New York visszaszerezte egyik vezető pénzügyi központi szerepét. A város egyik legnagyobb katasztrófáját 2001. szeptember 11-én élte át, amikor a World Trade Center két tornya terrortámadás áldozata lett, 3000 halt meg a támadásban.

A rohanó város évente több millió ember utazási célpontja. Lakói tele vannak energiával, úgy gondolják a szűnni nem akaró lüktetés teszi New Yorkot a világ közepévé. Felvillanyozó a város kulturális és társasági élete, itt mindig történik valami izgalmas.

New York Galériák

Szabadság-szobor
New York, Amerikai Egyesült Államok Látnivalók
Helmsley Park Lane Hotel****
New York, Amerikai Egyesült Államok Szállás
Cupcakes
New York, Amerikai Egyesült Államok Vendéglátás
Macy's
New York, Amerikai Egyesült Államok Vásárlás
Central Park
New York, Amerikai Egyesült Államok Szabadidő
Madison Square Garden
New York, Amerikai Egyesült Államok Szórakozás

Zakynthos

Zakynthos

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló